Koenders positief over terugkeer niet-Syriërs naar Turkije

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) denkt dat er maandag tijdens de top tussen de EU en Turkije een akkoord wordt gesloten over de terugkeer naar Turkije van niet-Syrische vluchtelingen. ,,Het heeft kans van slagen”, zei hij vrijdag na de ministerraad.

Volgens hem gaan de discussies hierover ,,in de goede richting”. Naar schatting bestaat 40 tot 50 procent van de vluchtelingenstroom die vanuit Turkije naar Griekenland gaat uit niet-Syriërs, aldus de minister. ,,Dat zijn eigenlijk niet de mensen die humanitair het eerste (opvang in EU) nodig hebben”.

Het is nog geen gesloten deal. Het hangt onder meer ook nog van Griekenland af. Dat land moet de dossiers klaar hebben om mensen terug te kunnen sturen naar Turkije. En Ankara moet officieel het groene licht geven, maar daarover is Koenders wel ,,positief”.

04-03-2016 © Demet TV