Lobbyende oud-minister moet voorzichtig zijn

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vindt dat oud-bewindspersonen zeer voorzichtig moeten zijn met lobbyactiviteiten bij hun oude ministerie. Dat wordt snel onzuiver, aldus Koenders zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Koenders reageerde op het verhaal over oud-minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) in NRC. Bot zou bij het departement hebben geprobeerd een verklaring van geen bezwaar te krijgen voor de export van marineschepen van scheepsbouwer Damen. Hij deed dat volgens de krant in een gesprek dat hij om een andere reden had aangevraagd.

Koenders denkt niet meteen aan nieuwe regels om dit soort situaties te voorkomen. ,,Ik weet niet of regels altijd helpen. Het gaat erom dat er transparantie is en dat zaken niet door elkaar gaan lopen.” En: ,,Ik heb Ben Bot hoog zitten. Ik zou hem willen oproepen terughoudend te zijn.”

07-03-2016