Turkije en Europa bereiken toch akkoord

De Europese Unie en Turkije hebben toch nog een akkoord bereikt over de opvang van vluchtelingen. Het gaat om een principeakkoord. Eind volgende week staat het onderwerp weer op de agenda van de regeringsleiders en zullen details worden uitgewerkt.

In hoofdlijnen gaat Turkije ervoor zorgen dat de Balkanroute wordt afgesloten zodat het voor vluchtelingen zinloos wordt om de overtocht naar Griekenland te maken. Nog niet alle details over de gemaakte afspraken zijn bekend, maar Turkije zal meer geld krijgen dan het afgesproken bedrag van 3 miljard euro. Eerder op de avond bleek dat Turkije 6 miljard euro wilde.

Verder zullen Turken naar alle waarschijnlijkheid niet vanaf oktober dit jaar, maar al vanaf juni visumvrij kunnen reizen binnen Europa.

UPDATE: Turkije gaat alle vluchtelingen die via zijn grondgebied naar de Europese Unie komen terug nemen. Europa gaat op zijn beurt voor elke Syrische vluchteling die teruggaat naar Turkije een vluchteling opnemen uit een kamp in Turkije. Europa zal deze vluchtelingen uit Turkse kampen hervestigen in Europese lidstaten.

08-03-2016 Demet TV

Volg ons en blijf op de hoogte van het laatste nieuws speciaal voor Turken.