Bescherming jonge asielzoeker niet goed

De ‘beschermde opvang’ van jonge alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) is onvoldoende. Ze krijgen niet de extra bescherming die ze nodig hebben, constateren twee inspecties. Ook verdwijnen er jongeren uit deze opvangcentra, vaak specifieke groepen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) ontwikkelt een andere werkwijze om te voorkomen dat deze jongeren zonder toezicht de opvang achter zich laten, schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer. Het is niet bekend waar deze kwetsbare jongeren naartoe gaan. De inspecties zijn bezorgd dat ze in de illegaliteit komen en ten prooi vallen aan mensenhandelaren.

In 2015 vertrokken 24 amv’s zonder toezicht uit de opvang, van wie er 21 uit Vietnam kwamen. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld.

Medewerkers mogen jongeren niet tegen hun wil opsluiten of tegenhouden. Dijkhoff wil dat de betrokken diensten beter met elkaar samenwerken om de begeleiding en het toezicht te verbeteren.

08-03-2016 Demet TV