Vrouwendag in teken van solidariteit

Dinsdag is het Internationale Vrouwendag. 8 maart staat traditioneel in het teken van solidariteit van vrouwen in de hele wereld. In tal van plaatsen in Nederland zijn activiteiten waarbij gesproken wordt over emancipatie, feminisme en gelijke rechten voor en gelijke behandeling van vrouwen.

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) loopt in Den Haag mee met een mars om de campagne #FutureforOurGirls te lanceren. De organisatie wil hiermee aandacht vragen voor vrouwen die slachtoffer zijn van de terreurbeweging Boko Haram in Nigeria, die duizenden schoolmeisjes heeft ontvoerd.

De actiegroep Feministen in Verzet houdt dinsdagavond in Amsterdam een betoging tegen de anti-islambeweging Pegida. Aanleiding hiervoor is een campagne die Pegida begint tegen vrouwendiscriminatie door moslims. Volgens de vrouwengroep zijn Pegida-aanhangers ‘racisten en nep-feministen’.

Vrouwendag werd in 1911 internationaal voor het eerst gevierd. In 1912 voor het eerst in Nederland. Pas in 1922 werd 8 maart gekozen als vaste datum.

08-03-2016 ANP / Demet TV