Stabiele groei voor economie eurozone

De economie van de eurozone is in het vierde kwartaal van 2015 met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Daarmee was de groei even sterk als in het derde kwartaal, blijkt uit een tweede raming die Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag heeft gepubliceerd.

Het cijfer komt overeen met een voorlopige schatting en de gemiddelde voorspelling van economen. Op jaarbasis werd een groei gemeten van 1,6 procent. Dit cijfer werd bijgesteld van een eerder gemelde vooruitgang met 1,5 procent.

Voor de gehele Europese Unie werd een groei opgetekend van 0,4 procent op kwartaalbasis en 1,8 procent op jaarbasis. Over heel 2015 ging de economie van het eurogebied met 1,6 procent vooruit en die van de EU met 1,9 procent.

Vooruitzichten

De sterkste groei op kwartaalbasis in de EU werd gemeten in Zweden (plus 1,3 procent), Estland (1,2 procent) en Polen en Roemenië (1,1 procent). In Kroatië en Letland was sprake van krimp met respectievelijk 0,5 en 0,3 procent. Eurostat meldde voor Nederland een groei met 0,3 procent.

De vooruitzichten voor de groei in de eurozone zijn voorlopig ook stabiel, zei de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag. In Duitsland en Nederland zwakt de groei naar verwachting wat af, terwijl Frankrijk waarschijnlijk wat verbetering laat zien de komende tijd.

08-03-2016 ANP/  Demet TV