Dit heeft Turkije met de EU afgesproken

De Europese Unie en Turkije hebben vannacht een akkoord bereikt over de opvang van vluchtelingen. Het gaat om een principeakkoord. Vandaag zijn meer details over het akkoord bekend geworden. Hieronder de punten uit het akkoord.

Afgesproken is:

–       Instroom vanuit Turkije naar Griekenland omlaag brengen. Bij voorkeur naar nul.

–       De business model van mensensmokkelaars kapot maken. Einde aan levensgevaarlijke boottochten.

–       Turkije neemt alle migranten terug die geen internationale bescherming nodig hebben. Dat zijn mensen die niet toegelaten worden tot de asielprocedure.

 

Maar Turkije is bereid meer te doen:

–       Turkije is bereid om alle migranten terug te nemen. Dus zowel Syriërs als niet-Syriërs.

–       Voorwaarde is wel dat Europa voor elke Syriër die Turkije terugneemt, een andere Syriër uit de vluchtelingenkamp van Turkije moet terugnemen.  

 

Verder:

–       Alle 28 lidstaten gaan de elementen uit het plan uitwerken. Tijdens de volgende EU-top met Turkije wordt hier verder over gesproken. Dat is op 17 maart.

 

Zaken die door Rutte niet zijn genoemd, maar Turkije wel als eis stelt:

–       Meer geld voor de steun van vluchtelingen in kampen. Dus geen 3 miljard, maar 6 miljard voor vluchtelingen in Turkije

–       Versnelling van visumliberalisatie. Turken moeten vanaf juni al visumvrij mogen rondreizen binnen Europa. Wel moet Turkije aan 72 eisen voldoen. Aan 19 daarvan voldoet Turkije al aan. Dus nog 53 te gaan.

–       Hoofdstukken openen voor de onderhandelingen m.b.t. een toetreding van Turkije tot de EU.

 

08-03-2016 © Demet TV