Lichaam van 23-jarige Nabil Amzieb

Het lichaam dat dinsdag in een uitgebrande auto in Amsterdam-Zuidoost is gevonden, is van de 23-jarige Amsterdammer Nabil Amzieb. Dat heeft de politie laten weten. Het slachtoffer is een bekende van de politie. Woensdagochtend werd een hoofd aangetroffen voor de Fayrouz Lounge aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. De politie is in tegenstelling tot eerdere berichten nog aan het uitzoeken of het hoofd bij het lichaam hoort.

Het waterpijpcafé is eerder het decor geweest van criminaliteit. Op 21 maart 2014 werd Mohammed El Mayouri vlakbij geliquideerd. De man verliet met vrienden het café en werd om de hoek op de Karperweg onder vuur genomen. El Mayouri overleed ter plaatse. Twee mannen schoten hem dood en vluchtten in een Volkswagen die later elders in Amsterdam uitgebrand werd aangetroffen.

Het slachtoffer stond op het punt een getuigenverklaring af te leggen ten gunste van Benaouf A., die in 2014 werd veroordeeld tot tien jaar cel voor betrokkenheid bij een andere liquidatie: die van Najeb Bouhbouh in Antwerpen. Hij was een goede vriend van de beruchte crimineel Gwenette Martha, die in mei 2014 in Amstelveen werd geliquideerd.

Onderwereldoorlog

In juni 2015 werd mogelijk een liquidatie voorkomen bij de Fayrouz Lounge. De politie pakte twee mannen op die in een gestolen auto met wapens naar het waterpijpcafé reden. Daar achtervolgden ze een donkere BMW, die toen wegreed bij het café. Het Openbaar Ministerie was ervan overtuigd dat ze iemand wilden liquideren.

De zaken lijken onderdeel te zijn van een onderwereldoorlog die groepen relatief jonge criminelen in en om Amsterdam lijken uit te vechten. De criminelen die elkaar naar het leven staan zijn in de volksmond Mocro-maffia gaan heten, hoewel niet alle betrokkenen een Marokkaanse achtergrond hebben.

09-03-2016 © ANP / Demet TV