‘Aantal asielzoekers naar Nederland halveert’

Door de overeenkomst tussen Europa en Turkije zou het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt, moeten halveren. Als dat niet lukt, dan wordt gekeken naar alternatieven. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) woensdag in de Tweede Kamer.

Volgens hem is het wel lastig om aantallen te noemen, omdat dit ook afhangt van wat andere EU-landen doen met het overnemen van vluchtelingen.

In de principeovereenkomst met Turkije staat dat mensen die in Griekenland aankomen, worden teruggebracht naar Turkije. Van daaruit kunnen ze in aanmerking komen voor overplaatsing naar een EU-land. Het idee is volgens Dijkhoff dat dit leidt tot een ,,drastische daling van het aantal asielzoekers” in de EU.

Het kabinet had voor dit jaar de komst van 58.000 vluchtelingen geraamd, evenveel als vorig jaar.

09-03-2016 © Demet TV