Irak nam wapens Nederlanders in beslag

De Iraakse autoriteiten hebben eind 2014 negen automatische geweren in beslag genomen van Nederlandse elite-eenheden die in het Arabische land de Nederlandse diplomaten beveiligen. Pas na twee maanden kregen de Nederlanders hun wapens – deels – terug.

Dat staat beschreven in processen-verbaal over de verdwenen vuurwapens. Het ANP beschikt over die documenten. De automatische geweren waren van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). Van die speciale marechaussee-eenheid is een team werkzaam op de ambassade in Bagdad.

Tijdens een routine-onderzoek van de particuliere opslagplaats van de Nederlandse wapens in Irak werden ze in beslag genomen en opgeslagen op een Iraaks politiebureau. Dat terwijl de Iraakse autoriteiten een vergunning hadden gegeven voor het dragen van de wapens in het door geweld geteisterde land en de opslag ervan bij een beveiligingsbedrijf, aldus het ministerie van Defensie.

10-03-2016