‘Kritiek CDA op akkoord Turkije onbegrijpelijk’

Premier Mark Rutte noemt de kritiek van het CDA op het principeakkoord tussen de EU en Turkije onbegrijpelijk. Dat zei hij vrijdagavond in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma zei eerder dat Rutte ,,Europa echt in de uitverkoop heeft gedaan: Turkije kan eisen wat het wil en krijgt het vervolgens ook.”

Buma wees op de afspraken tussen de EU en Turkije van november. Turkije zou de boten met vluchtelingen richting Griekenland gaan tegenhouden in ruil voor 3 miljard euro. ,,Maar Turkije heeft de bootjes doorgewuifd, maandenlang”, aldus Buma. ,,En nu zeggen de Turken: We willen alsnog doen wat we in november beloofden, maar we willen 3 miljard euro extra, nog eerder visumvrijheid en we willen nog beter zicht op toetreding tot de Europese Unie. Dan lever je je over aan Turkije.”

Turkije krijgt nu niet meer dan de 6 miljard euro die de Europese Unie deze week heeft toegezegd voor de opvang van vluchtelingen. Premier Mark Rutte zei vrijdag dat hij dat ,,niet voorziet. Ik denk dat dit echt de afspraak is die we maken.”

Langere termijn

Hij voegde eraan toe dat er voor de langere termijn nooit garanties zijn te geven. ,,Als dit conflict in Syrië nog tien à twintig jaar duurt – wat ik niet hoop – dan weet je niet wat er in de toekomst allemaal nog voor afspraken moeten worden gemaakt.”

Het bedrag van 3 miljard was volgens de premier om mee te beginnen voor 2016 en 2017. De 6 miljard die de Turken nu vragen, gaat tot en met 2018. De afspraak is dat ze hiervoor alle vluchtelingen terugnemen, aldus Rutte.

Volgens Rutte kun je niet alleen zakendoen met vrienden. ,,Natuurlijk spreek je over mensenrechten en het sluiten van een krant vorige week. Maar als je op basis daarvan geen zaken doet met dat land, neem je onverantwoorde risico’s”, aldus de premier in het radioprogramma.

Rutte benadrukte dat het geld niet naar de Turkse regering gaat maar naar projecten waarbij de EU betrokken is. Turkije vangt al 2,7 miljoen mensen op en dat kost al zeker 10 miljard euro. ,,Je kunt niet verwachten dat Turkije de bulk van de opvang doet en dan vervolgens zegt: succes ermee.”

13-03-2016