Aboutaleb onder vuur over massale arrestatie

De politie heeft wel degelijk vooraf overleg gehad met de organisatie van de demonstratie bij De Kuip in Rotterdam, waarbij 326 mensen werden aangehouden. Dat stellen de raadsfracties D66, VVD, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren in een brief met 57 nieuwe vragen over de massale arrestatie op 21 februari. Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei eerder in de raad dat er geen ,,serieus aanspreekpunt’’ was voor de demonstratie.

De raadsfracties menen dat er wel degelijk voorafgaand aan de demonstratie contact is geweest tussen de voetbaleenheid van de politie en organisatoren van de demonstratie. ,,De politie kon weten dat zij een bepaalde mate van aanzien bij de supporters genoten. Sterker nog, wij hebben concrete signalen ontvangen dat er ook sprake is geweest van overleg over de wijze waarop de demonstratie kon plaatsvinden en dat er afspraken zijn gemaakt over de te volgen route’’, aldus de raadsfracties.

De demonstratie liep uit de hand toen supporters zich bij stadion De Kuip richting het Maasgebouw begaven, waar het bestuur van de club zit. De voetbalfans werden op hun route ingesloten in een steeg. Volgens de burgemeester was dat om tactische redenen, omdat de kans bestond dat ze door de achteropkomende supporters onder de voet zouden worden gelopen. Vervolgens braken er ongeregeldheden uit en werd besloten de supporters als groep aan te houden.

Kinderen

Raadsleden hadden er vooral grote moeite mee dat ouders met hun kind of kinderen ook zouden zijn opgepakt. Volgens Aboutaleb zijn die ertussenuit gehaald, ,,omdat we er 100 procent van uitgaan dat vaders met een klein kind niet uit zijn op rellen”.

De Feyenoordfans demonstreerden vanwege de slechte prestaties van hun club en de rol van het bestuur daarin.

14-03-2016 ANP / Demet TV