CDA pleit voor eventuele sancties Turkije

DEN HAAG (ANP) – Het CDA pleit voor sancties tegen Turkije als dat land zich niet aan de afspraken houdt met Europa over het indammen van de vluchtelingenstroom naar Europa. Fractievoorzitter Sybrand Buma zegt dat dinsdag in de Telegraaf.

Buma wijst naar eerdere afspraken die Europa in december met Ankara maakte, maar waar Turkije zich niet aan heeft gehouden. ,,Maar wat nou als Turkije zich opnieuw niet aan de afspraken houdt en vluchtelingen blijft doorlaten richting Europa? Gaan we dan in juni weer bij elkaar komen om opnieuw af te spreken dat Turkije vluchtelingen gaat tegenhouden en terugnemen, in ruil voor 9 miljard euro? Dan zijn sancties veel logischer.’’

Rutte kondigde in december een deal met Turkije aan ,,als de oplossing’’. ,,Het land kreeg 3 miljard euro, er zou visumliberalisatie komen in het najaar en vanaf april nieuwe toetredingsonderhandelingen met Europa. In ruil daarvoor zou Turkije de stroom vluchtelingen tegenhouden. Wat heeft dat slimme Turkije gedaan? Bootjes doorgewuifd’’, aldus Buma.

15-03-2016 © ANP