‘Meer oog voor hulp bij drugs’

Drugsverslaafden moeten niet automatisch als crimineel worden beschouwd. Zij moeten toegang tot zorg en medicijnen krijgen om van hun verslaving af te komen in plaats van straf. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zei dat maandag in Wenen bij de jaarlijkse vergadering van de Commission on Narcotic Drugs (CND) van de Verenigde Naties.

Het wereldwijde drugsprobleem wordt vooral bestreden met onderdrukkende maatregelen, maar Nederland en de andere EU-lidstaten pleiten er voor om ook juist meer aandacht te hebben voor volksgezondheid.

,,Dat gaat in kleine stappen natuurlijk. Maar we zijn als Nederland en als EU-voorzitter heel tevreden als er meer landen deze aanpak omarmen ”, aldus Van Rijn.

Tijdens de bijeenkomst in Wenen wordt vooruitgelopen op een speciale zitting dit voorjaar van de Verenigde Naties over het wereldwijde drugsprobleem.

15-03-2016 © ANP / Demet TV