Rutte: deal met Turkije nog niet zeker

De Tweede Kamer laat premier Mark Rutte, met veel mitsen en maren, naar Brussel gaan voor een deal met de Turken over een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis. Op een top in Brussel moeten eind deze week de Europese afspraken met Turkije worden beklonken.

Als het lukt, moet de vluchtelingenstroom binnen drie, vier weken zijn gestopt, verwacht Rutte. Maar hij wees tijdens een debat op serieuze hobbels. Er dienen onder meer juridische waarborgen te komen voor de afspraken, aldus de premier.

Het CDA en andere oppositiepartijen in de Kamer uitten twijfels over de deal en spraken tijdens het debat de vrees uit dat Europa Turkije te veel de dienst laat uitmaken. In het Torentje van Rutte regeert de Turkse president Erdogan, aldus Geert Wilders van de PVV. Met name de oppositie diende nogal wat moties in, waarover woensdag wordt gestemd.

Versnelde afschaffing visumplicht

Turkije wil migranten die illegaal naar Europa komen, terugnemen. In ruil moeten EU-landen erkende vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen opnemen. De EU zal dan niet 3 maar 6 miljard euro beschikbaar stellen voor de vluchtelingenkampen in Turkije. Dat geld gaat naar hulporganisaties en niet naar de Turkse overheid, benadrukte Rutte nog eens.

Ook wil Turkije versnelde afschaffing van de visumplicht voor Turken richting Europa (Wilders ziet ze alle 80 miljoen al komen) en versnelde onderhandelingen over toetreding tot de EU. Daar hebben veel partijen grote moeite mee, omdat het land de mensenrechten niet zou respecteren. Ook kwamen de Turken eerdere afspraken niet na.

Regeringspartij VVD, net als coalitiepartner PvdA voor de deal, zegt dat het niet zo’n vaart loopt met die toetreding tot de EU van Turkije. Die is volgens liberaal Halbe Zijlstra zelfs ,,verder weg dan ooit”. Dat denkt de premier ook: ,,Ik ben de enige die nog in actieve dienst is als een EU-lidmaatschap voor Turkije in zicht is. U bent dan allang met pensioen.” Volgens hem worden de toelatingseisen voor Turkije gewoon gehandhaafd.

16-03-2016 © ANP / Demet TV