Toename dreiging cyberspionage tegen Defensie

Defensie wordt steeds vaker het slachtoffer van digitale spionage. ,,Deze dreiging neemt in omvang toe, wordt steeds agressiever en geavanceerder en is vanuit het perspectief van de aanvaller ongeëvenaard succesvol”, schrijft minister Jeanine Hennis (Defensie) dinsdag aan de Kamer.

Het ministerie slaat ,,dagelijks” digitale aanvallen van andere landen af, laat Hennis weten in haar rapportage over de Defensie Cyber Strategie. Niet alleen bij Defensie maar ook bij toeleveranciers, de militaire industrie en netwerken van bondgenootschappen zoals de NAVO neemt de dreiging toe.

Hennis hecht er ,,groot belang” aan om de militaire capaciteit op cybergebied te versterken. Zij verwacht dat eind dit jaar het Defensie Cyber Commando (DCC) volledig operationeel zal zijn. Naast digitale verdediging en inlichtingen verzamelen kan Defensie met het DCC ook zelf cyberaanvallen uitvoeren.

Nieuwe digitale technologie

Capaciteit op cybergebied wordt zoveel mogelijk gebundeld. Daarom wil het ministerie het DCC ook gaan onderbrengen in de Frederikkazerne in Den Haag. Daar worden ook de algemene en militaire inlichtingendiensten (AIVD en MIVD) vanaf 2022 ondergebracht.

De minister wil verder sneller nieuwe digitale technologie gaan aanschaffen. Dat is nodig omdat de ontwikkelingen in de cyberwereld zo snel gaan. Het reguliere proces voor de aankoop van nieuw materieel bij Defensie vormt een volgens haar een grote belemmering voor snelle en effectieve innovatie in het cyberdomein.

16-03-2016 © ANP / Demet TV