Timmermans: Turkije-deal juridisch toegestaan

De migratiedeal tussen de EU en Turkije is een ,,tijdelijke, buitengewone maatregel”, die voldoet aan het Europese en internationale recht. De Europese Commissie denkt dat het plan echt uitvoerbaar is als de partijen ermee akkoord gaan.

Dat zei vicevoorzitter Frans Timmermans woensdag. Het alternatief is volgens hem dat ‘Idomeni’ de norm wordt. In deze Griekse grensplaats zijn duizenden migranten gestrand. ,,Dat is geen acceptabele weg vooruit in het immigratiebeleid.’’

Het is juridisch toegestaan als Griekenland alle migranten terugstuurt naar Turkije, stelt de Europese Commissie, maar dat moet wel snel gebeuren. In ruil nemen EU-landen dan voor elke teruggestuurde Syriër een Syrische vluchteling op uit een Turks kamp.

Via twee eerdere afspraken tussen EU-landen komen hiervoor vooralsnog 72.000 mensen in aanmerking, aldus Timmermans. Hij zei dat de de afspraken met Turkije alleen, niet de migratiecrisis oplossen.

16-03-2016 © Demet TV