Aantal klanten voedselbank gedaald

Het aantal mensen dat gebruik maakt van voedselhulp van de voedselbank is vorig jaar met 6 procent gedaald. Aan het einde van 2015 ging het om 88.000 klanten.

Volgens de overkoepelende organisatie van voedselbanken heeft de daling vooral te maken met een ander beleid, want uit recente cijfers van het CBS en het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat het aantal mensen dat in langdurig armoede leeft juist groeit.

De voedselbanken hebben in 2015 strenger gelet op de termijn dat mensen van de hulp gebruik mogen maken. Dat mag maximaal drie jaar. In 2015 was slechts 5 procent drie jaar of langer klant. In 2014 was dat nog 24 procent. Voedselbanken zijn ook nauwer gaan samenwerken met schuldhulpverleners en curatoren. Hierdoor wordt beter gelet op de toelatingscriteria.

De voedselbanken bedienen klanten in meer dan 95 procent van alle gemeenten in Nederland.

17-03-2016 © ANP / Demet TV