Wilders wilde Rutte als getuige

Geert Wilders wilde tijdens zijn proces over de minder-Marokkanenuitspraak onder meer premier Rutte en vicepremier Asscher laten verhoren. De rechter wees de verzoeken af. Dat meldt het AD op basis van een conceptpleitnota van Wilders advocaat, die de krant in handen heeft.

Naast Rutte en Asscher wilde Wilders ook de ministers Opstelten en Plasterk, eurocommissaris Frans Timmermans en terreurcoördinator Dick Schoof oproepen als getuige. Wilders kreeg daarbij eveneens nul op het rekest. Wilders advocaat Gert-Jan Knoops heeft nog niet gereageerd. Het is niet duidelijk waarom Wilders deze personen wilde oproepen.

Uit de nota komt wel naar voren dat Wilders wilde bepleiten dat de uitspraken in een ‘context’ zijn gedaan. Ook haakten volgens de nota twee deskundigen als getuige af omdat ze bang zijn ‘in het kamp Wilders’ geplaatst te worden. Een andere reden was de veiligheid van de familie.

18-03-2016 © ANP / Demet TV