Erdogan: Europa moet eerst naar zichzelf kijken

Europa moet eerst naar zichzelf kijken voordat het anderen vertelt hoe ze moet migranten moeten omgaan. Dat zei de Turkse president Tayyip Recep Erdogan vrijdagochtend in een toespraak voor de Turkse televisie. Tegelijkertijd is Turkije hoopvol gestemd over de migrantendeal met de EU-leiders.

In strijdlustige taal herinnerde Erdogan Europese leiders – die bijeen zijn in Brussel – er aan dat Ankara alleen zal luisteren naar kritiek op de Turkse mensenrechtensituatie als die ook gerechtvaardigd is. ,,In een tijd dat Turkije 3 miljoen vluchtelingen opvangt moeten diegenen die geen ruimte weten te vinden voor een handvol vluchtelingen, die deze onschuldigen in erbarmelijke omstandigheden houden, eerst maar eens naar zichzelf kijken”, aldus de president. 

Hij beschuldigde sommige landen er direct of indirect van terreurorganisaties die in Turkije actief zijn te ondersteunen. Hij noemt het ‘dansen in een mijnenveld’.

Afgewogen
Kritiek op het legeroptreden in het zuidoosten van Turkije dat tot slachtoffers onder de burgerbevolking heeft geleid verwerpt hij. ,,Onze strijd tegen terreur is afgewogen en legitiem. Iedere terreurorganisatie actief in onze regio heeft zich tegen Turkije verenigd. Veel staten, voornamelijk westerse, kunnen nog steeds een principieel standpunt innemen tegen deze groeperingen.”

De Europese Unie werd het in de nacht van donderdag op vrijdag eens over hoe ze samen met Turkije de migratiecrisis willen oplossen. Premier Rutte, Europees president Tusk en Commissievoorzitter Juncker zijn vrijdagmorgen in onderhandeling gegaan met de Turkse premier Davutoglu over dit voorstel. ,,Natuurlijk hebben de EU en Turkije hetzelfde doel en dezelfde doelstelling om Syrische vluchtelingen te helpen. Deze deal sluiten we niet voor Turkije, maar voor de vluchtelingen”, zei Davutoglu daarover bij aankomst in Brussel. ,,Ik ben er zeker van dat we ons doel zullen bereiken.”

Zonder ondersteuning
Davutoglu wees erop dat het land al 2,7 miljoen vluchtelingen huisvest zonder enige significante ondersteuning. De Turken willen dan ook onder andere financiële steun van Europa.

Donderdag gaven de EU-leiders na overleg EU-president Donald Tusk, voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en premier Mark Rutte in zijn rol als tijdelijk voorzitter een onderhandelingsmandaat mee voor gesprekken met Davutoglu. Dit overleg werd rond 11 uur even geschorst voor technische uitwerking. Als het viertal eruit komt, zal het eerst worden voorgelegd aan de overige 27 EU-leiders. Komen daar positieve reacties, dan schuift ook Davutoglu weer aan.

Terugsturen
In het plan staat dat Turkije vrijwel alle vluchtelingen terugneemt, die illegaal vanaf de Turkse kust naar de Griekse eilanden zijn overgestoken. Voor iedere Syriër die Turkije terugneemt, accepteert de EU één Syrische vluchteling uit Turkije. De Syriërs die illegaal naar Griekenland oversteken en worden teruggestuurd, zullen onderaan de lijst komen van vluchtelingen die legaal door Europa  worden opgenomen.

18-03-2016 ANP