Asscher voorziet geen nieuwe coalitie met VVD

Het ligt niet voor de hand dat de PvdA opnieuw met de VVD in een coalitiekabinet stapt. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher zondag in Buitenhof.

Dat de sociaaldemocraten in 2013 wel een coalitie vormden met de liberalen was volgens hem ,,niet leuk, maar wel nodig. Het was geen luxekeuze.´´ VVD en PvdA werden toen verreweg de twee grootste partijen. De PvdA is sindsdien in de peilingen flink gekelderd. Ook de VVD ging omlaag, maar minder dan de coalitiepartner.

Of er weer zo´n coalitie komt, hangt van de kiezer af, zei Asscher. Hij hoopt dat de PvdA de grootste partij wordt, ,,omdat je dan de keuze zelf in de hand hebt”. De verkiezingen zijn in 2017 gepland. Asscher weet nog niet of hij zichzelf verkiesbaar stelt voor de Tweede Kamer. Tegen de zomer wil hij hierover een besluit nemen.

Asscher wordt net als burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam door sommige PvdA-prominenten gezien als toekomstige leider van de PvdA. De partij houdt in oktober een lijsttrekkersverkiezing.

21-03-2016 © ANP / Demet TV