Aanvraag paspoort aan banden om stormloop

Mensen die een paspoort hebben dat nog tot in ieder geval 1 september geldig is, kunnen vanaf woensdag geen nieuwe meer aanvragen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken besloten. Het ministerie hoopt er met de maatregel voor te zorgen dat de levertijden van reisdocumenten weer zo veel mogelijk binnen de normale termijnen gaan verlopen.

Op paspoorten is de afgelopen tijd een stormloop ontstaan, omdat kinderen vanaf 26 juni een eigen reisdocument nodig hebben om naar het buitenland te reizen. Voorheen was het genoeg als kinderen tot 16 jaar stonden bijgeschreven in het paspoort van de ouders. Bovendien vragen vlak voor de zomer sowieso al meer mensen een nieuw reisdocument aan.

Verschillende gemeenten melden vanwege de stormloop op paspoorten voor kinderen dat het langer duurt dan normaal voordat het document er is. Hoewel de productie van de documenten is opgevoerd om enigszins aan de grote vraag te voldoen, loopt de wachttijd op tot enkele weken. Normaal is dat vijf werkdagen.

Wie kan aantonen op reis te gaan naar een land waar het nodig is een paspoort of Nederlandse identiteitskaart bij aankomst of vertrek te laten zien die een minimumperiode geldig is, kan nog wel een aanvraag doen. Mensen die niet direct een nieuw paspoort nodig hebben, kunnen echter maximaal een maand van tevoren een nieuwe aanvragen. Tot wanneer de maatregel geldt, is nog niet duidelijk.

08 mei 2012, 20:47
©novum