‘Aardappel resistent tegen gevreesde ziekte’

Wetenschappers van Wageningen Universiteit zijn erin geslaagd om aardappelplanten te ontwikkelen waarvoor tot 80 procent minder chemische bestrijdingsmiddel nodig is. Dat is het resultaat van tien jaar onderzoek, maakte de universiteit maandag bekend.

Het lukte de onderzoekers om aardappels genetisch te modificeren, waardoor ze langdurig resistent werden tegen de gevreesde aardappelziekte Phytophthora infestans. Dat deden ze met een nieuwe moleculaire techniek die het mogelijk maakt om genen uit wilde aardappels in te brengen in de cultuuraardappel. ,,Zulke aardappels zouden het wereldwijde gebruik van gewasbeschermingsmiddelen substantieel kunnen verminderen én een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de productie van extra voedsel”, aldus de onderzoekers.

De ziekte is over de hele wereld een probleem in de aardappelteelt. Geïnfecteerde planten leggen binnen vijf tot zeven dagen het loodje.

Door misoogsten ontstaat jaarlijks alleen al in Nederland voor miljoenen euro’s schade. De aardappelziekte is moeilijk te bestrijden omdat hij snel een ongevoeligheid (resistentie) ontwikkelt tegen bestrijdingsmiddelen.

21-03-2016 © ANP / Demet TV