Illegale uploaders moeten 67.500 euro lappen

Een Nederlandse groep illegale aanbieders van films, muziek en tv-series – verspreid via internet – moet een bedrag van 67.500 euro betalen aan Stichting BREIN. Dat maakte de organisatie, belangenbehartiger van eigenaars van auteursrechten, maandag bekend.

De zogeheten uploaders, verenigd in de groep ‘2Lions Team’, liepen vorige week tegen de lamp. Zij maakten zich schuldig aan het illegaal aanbieden van titels als The Revenant met Leonardo DiCaprio, Gooische Vrouwen 2, het nieuwe muziekalbum Queen For A Day van Anouk , alsmede tv-series zoals The Walking Dead.

Stichting Brein spreekt van ,,grootschalige online auteursrechtdiefstal”. De groep plaatste zogeheten torrents op illegale websites als ThePirateBay, ExtraTorrent, Demonoid, 1337x en Ahashare om de bestanden door te geven.

De stichting waarschuwde eerder al dat illegale aanbieders boetes riskeren van duizenden euro’s. De organisatie heeft een systeem in gebruik genomen waarmee zogenoemde uploaders gemakkelijk kunnen worden achterhaald op basis van IP-adressen van computers.

21-03-2016