‘Dader Brussel uitgezet naar Nederland’

Turkije heeft een van de plegers van de terreuraanslagen in Brussel in juni naar Nederland uitgezet, dat hem vervolgens aan België heeft overgedragen. De Belgische autoriteiten hebben deze Ibrahim El Bakraoui echter, in weerwil van de Turkse waarschuwing dat het een jihadist betrof, vrijgelaten. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag gezegd.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten de zaak uit te zoeken. Het departement slaagt er waarschijnlijk niet in woensdag nog te reageren, aldus een woordvoerster.

,,Een van de daders van de aanslag in Brussel is een persoon die we in juni 2015 hebben opgesloten in Gaziantep en hebben uitgewezen”, zei Erdogan. Turkije lichtte de Belgische ambassade in dat een buitenlandse strijder werd uitgewezen.

Na aankomst in België zouden de Belgische autoriteiten hem echter hebben laten gaan omdat zij niet wisten vast te stellen dat hij betrokken was bij terrorisme. ,,We hebben ook Nederland op de hoogte gebracht”, zei Erdogan.

UPDATE

Inmiddels bevestigt ook de Belgische minister Koen Geens op de Vlaamse zender Canvas dat de terreurverdachte El Bakraoui door Turkije is uitgezet naar Nederland. 

23-03-2016 Demet TV