Alle providers verplicht tot blokkeren Pirate Bay

Alle internetproviders moeten de toegang tot de website The Pirate Bay blokkeren. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald. Ziggo en XS4ALL kregen de blokkade al in januari opgelegd. Voor UPC, KPN, Tele2 en T-Mobile geldt nu hetzelfde.

Auteursrechtenorganisatie Stichting Brein noemt het besluit op Twitter ‘een goed vonnis voor innovatie en creatie’. De organisatie spande in februari de rechtszaak aan tegen de providers. Abonnees zouden door muziek, films of games uit te wisselen via de torrentsite inbreuk maken op auteursrechten.

Nadat eerder besloten werd dat Ziggo en XS4ALL de Zweedse downloadsite moesten blokkeren voor hun gebruikers, verschenen online verschillende lijsten met manieren om de blokkade te omzeilen. Ook het publiceren van deze informatie heeft de rechtbank nu verboden.

De rechtbank achtte eerder bewezen dat ongeveer dertig procent van de abonnees van Ziggo en 4,5 procent van die van XS4ALL recent muziek, films of games heeft uitgewisseld via de website. Volgens Brein schendt de site de auteursrechten door het mogelijk te maken om films, muziek, computerprogramma’s en games gratis te downloaden. De inhoud staat niet op de site zelf, maar komt via een uitwisselingssysteem van andere downloaders.

10 mei 2012, 13:23
© Demet TV