Categories Nieuws Artikelen

‘Pas info nadat vliegtuig op Schiphol was’

België werd er door Turkije van op de hoogte gebracht dat terreurverdachte Ibrahim El Bakraoui eind juni 2015 opgepakt was, maar hoorde pas dat hij naar Nederland was uitgewezen nadat het vliegtuig op Schiphol was geland. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens donderdag gezegd na afloop van de spoedzitting van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

El Bakraoui was een van de zelfmoordterroristen op de luchthaven van Brussel. De Turken lieten België eind juni 2015 weten dat El Bakraoui opgepakt was en waarvoor, maar zetten hem op 14 juli op een vliegtuig richting Schiphol ,,zonder verdere verwittiging dat hij zou worden uitgewezen en naar waar”, aldus Geens.

Omdat niemand ervan op de hoogte was gebracht dat hij op Schiphol zou landen, kon El Bakraoui ,,zoals een normale Belg” de luchthaven betreden. Hij kon dus ook niet worden opgepakt.

Geens: ,,Dat is de info waar we nu over beschikken, maar die wordt nog verder geverifieerd. Morgen hebben we het debat in het parlement.”

25-03-2016 © ANP / Demet TV