Categories Nieuws Artikelen

El Bakraoui was onbekende voor Nederland

De Belgische terreurverdachte Ibrahim El Bakraoui die vanuit Turkije naar Nederland is overgebracht, was in Nederland bij de autoriteiten niet bekend als jihadstrijder. Hij stond niet geregistreerd in de relevante opsporingssystemen. Hij heeft in Nederland ook niet vastgezeten.

Dat staat in een brief die justitieminister Ard van der Steur donderdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Turkije stelt dat de Belg was opgepakt en dat Nederland en België vooraf actief waren ingelicht over zijn uitzetting. ,, We hebben goede afspraken met de Turken, maar in dit geval hebben ze niet gewerkt”, aldus de bewindsman.

De betrokkene is op 14 juli 2015 op Schiphol aangekomen, maar er was geen aanleiding om bij aankomst actie te ondernemen, aldus Van der Steur. Er waren geen verdenkingen tegen hem van strafbare feiten. Er was ook geen sprake van een uitlevering of terugkeer uit hechtenis. Bovendien werd de betrokkene niet begeleid door politie of marechaussee.

Uitzettingsvlucht

De Turken hebben volgens Van der Steur via een elektronisch systeem wel melding gemaakt van de uitzettingsvlucht van El Bakraoui, maar hierin staat geen inhoudelijke informatie of duiding over de achtergrond. Er wordt ook niet gevraagd om enige actie te ondernemen. ,,Als iemand niet internationaal staat gesignaleerd wordt het heel ingewikkeld om adequaat actie te ondernemen.”

Het bericht is overigens niet eens onder ogen gekomen van de betrokken Nederlandse diensten. Gebruikelijk is dat de politiediensten van Turkije en Nederland direct contact hebben met elkaar over een uitzetting. Vorig jaar gebeurde dat ongeveer veertig keer. Bij El Bakraoui is dat echter niet gebeurd. Het is nog steeds niet bekend bij Van der Steur waarom dat in dit geval niet is gebeurd.

Volgens Van der Steur is El Bakraoui nog steeds niet internationaal gesignaleerd in de opsporingssystemen. De Belg is een van de vermeende daders van de aanslagen in Brussel eerder deze week.

25-03-2016 © ANP / Demet TV