Frankrijk overtreft begrotingsdoelstelling

Frankrijk heeft zijn begrotingstekort afgelopen jaar teruggedrongen tot 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 4 procent een jaar eerder. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van statistiekbureau Insee. Het tekort blijft daarmee boven de Europese norm van 3 procent, maar is wel sterker gedaald dan de Franse regering aan de Europese Commissie had beloofd.

Frankrijk kampt al sinds het begin van de financiële crisis in 2008 met een fiks hoger tekort dan de regels van de Europese Monetaire Unie (EMU) toestaan. Het land wist in Brussel echter keer op keer meer tijd los te peuteren om de overheidsfinanciën weer in het gareel te brengen. Voor dit jaar was een daling van het tekort naar 3,8 procent afgesproken. Uiterlijk volgend jaar moet Frankrijk aan de EMU-norm voldoen.

25-03-2016 © ANP / Demet TV