OM: Verdachten hadden hier geen aanslag gepland

Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam heeft geen aanwijzingen dat terreurverdachten een aanslag in Nederland hadden gepland. Dat heeft een woordvoerder zondagavond laat gezegd naar aanleiding van arrestaties eerder op de dag.

Zondagmiddag werd in Rotterdam een Fransman opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag. De Franse autoriteiten verzochten vrijdag al om de aanhouding van de man, volgens Franse media Anis B. De 32-jarige Fransman zou een kompaan zijn van de onlangs gearresteerde terreurverdachte Reda Kriket.

Kriket is een man van 34 die donderdag in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt is opgepakt. Na zijn arrestatie en een huiszoeking in zijn woning in Argenteuil, meldden de Franse autoriteiten dat hij al heel ver was met het voorbereiden van een aanslag. In de woning werd, naast wapens en explosieven, ook een telefoonnummer in Rotterdam gevonden. De Nederlandse politie heeft degene van wie het nummer is getraceerd. In het kader van het onderzoek naar het beramen van een nieuwe aanslag in Frankrijk, zijn de afgelopen dagen ook in België twee arrestaties verricht.

Kriket werd vorig jaar in België bij verstek tot tien jaar cel veroordeeld veroordeeld wegens zijn rol in een netwerk dat jihadisten naar Syrië stuurde. Medebeklaagde in dat proces was Abdelhamid Abaaoud. Hij geldt als een van de belangrijkste daders van de aanlagen 13 november in Parijs.

De Rotterdamse politie hield zondag nog drie verdachten aan. Het zijn twee mannen van 43 en 47 jaar met een Algerijnse achtergrond. De identiteit van de vierde verdachte is nog niet vastgesteld. Een speciale antiterreureenheid van de politie heeft de aanhoudingen verricht. Het OM onderzoekt in hoeverre dit drietal betrokken is bij terrorisme. De woordvoerder kon niet zeggen of de arrestaties verband houden met de aanslagen in Parijs afgelopen november.

De politie heeft op de Mathenesserweg en de Burgemeester Meineszstraat in Rotterdam-West woningen doorzocht waar de verdachten verbleven. Ter hoogte van de Doedesstraat werd de omgeving afgezet. Met het oog op de veiligheid van de omwonenden werden woningen in de directe omgeving geëvacueerd. Inmiddels mogen zij weer terug naar hun woningen.

28-03-2016