Ouders moeten verkochte baby vergoeding betalen

De Belgische ouders die hun baby vlak na zijn geboorte in 2008 aan een Nederlands stel verkochten moeten hun kind 7500 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank in Gent maandag bepaald, melden Belgische media. De schadevergoeding komt overeen met het bedrag dat de Nederlanders voor het kind neerlegden.

De Belgen kregen ook ieder een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een boete van 550 euro opgelegd. De grootmoeder, die van de verkoop wist, kreeg een voorwaardelijke celstraf van acht maanden en 275 euro boete.

De rechter wees erop dat het kind ooit te horen krijgt wat er met hem is gebeurd. Dat zou hem opschepen met pijnlijke existentiële vragen. De behandeling is volgens hem onterend.

De kopers, een man en een vrouw uit het Overijsselse Sibculo, kregen vorig jaar juli een voorwaardelijke celstraf van acht maanden en een voorwaardelijke boete van duizend euro opgelegd. De rechtbank van Zwolle legde ook een taakstraf van 240 uur op.

De biologische ouders zouden het ongeboren kind wegens financiële problemen op internet hebben gezet. Jayden werd enkele dagen na zijn geboorte op de parkeerplaats van het ziekenhuis waar zijn moeder was bevallen overgedragen. Afgesproken werd dat de Nederlanders het kind in termijnen zouden afbetalen. Zij registreerden het kind, Jayden, op 7 juli 2008 bij de burgerlijke stand als hun eigen kind.

Het kind werd toen de zaak aan het licht kwam tijdelijk opgevangen in een Nederlands pleeggezin. Daarna werd het nog in 2008 overgedragen aan de Belgische autoriteiten.

14 mei 2012, 13:24
© Demet TV