OM eist 8 jaar cel en tbs tegen Bart van U.

De aanklager heeft woensdag in Rotterdam acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Bart van U. (40). Hij wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst in februari 2014 en zijn eigen zus Loïs in januari 2015.

In beide zaken vindt het Openbaar Ministerie doodslag bewezen. Het OM gaat dus niet uit van voorbedachte rade.

Beide vrouwen werden met tientallen messteken gedood. Van U. heeft beide misdrijven bekend. Volgens deskundigen is hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Opdracht

Van U. doodde Borst (81), oud-minister van Volksgezondheid, naar eigen zeggen vanwege een goddelijke opdracht om degene die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid te doden. Toen hij bij haar in de garage stond, besefte hij in een flits dat zij dat was. ,,Dat juist zij die streed voor zelfbeschikking en een waardig levenseinde zelf door geweld om het leven is gekomen, is ontzettend wrang en voor velen onverdraaglijk”, aldus de officier van justitie.

Directe aanleiding voor het doden van Loïs (43) was boosheid omdat ze eierkoeken had gekocht voor hem, terwijl hij die niet lust. Bovendien speelde ook een aankomende verbouwing, denkt het OM. Van U.’s zus Loïs, in wier huis hij woonde, had daar concrete plannen voor, die als gevolg hadden dat hij tijdelijk het huis uit zou moeten.

Psychiatrie

Van U. heeft zelf verklaard dat het voor zijn gevoel zijn leven was of het hare: zij zou hem willen laten opnemen in de psychiatrie, waar hij zou worden gedwongen tot zelfmoord of heel makkelijk geëuthanaseerd zou worden.

Het OM typeerde Loïs als een gastvrije vrouw die altijd klaar stond voor de ander en erg was begaan met haar jongere broer. ,,Ze bood hem woonruimte aan in huis, ondanks zijn psychische problemen.”

Tbs

Van U.’s advocate Noëlle Pieterse hoopt dat haar cliënt toch volledig ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard door de rechtbank en alleen tbs krijgt opgelegd.

Het OM herhaalde woensdag dat er fouten zijn gemaakt in het onderzoek, bijvoorbeeld door geen DNA af te nemen van Van U. en hem niet gevangen te zetten terwijl dat wel had gemoeten.

30-03-2016 ANP / Demet TV