Categories Nieuws Artikelen

Slachtoffers kerk krijgen 21 miljoen schadevergoeding

Slachtoffers van misbruik in de Rooms-Katholiek Kerk in Nederland hebben tot nu toe bijna 21 miljoen euro aan schadevergoeding gekregen. Het gaat daarbij om 699 zaken. De mogelijkheid voor indiening van klachten sloot 1 mei vorig jaar.

Bij gegrondverklaring van hun klacht kunnen slachtoffers bij een commissie compensatie aanvragen. Tot 1 januari hadden 820 slachtoffers een vergoeding gevraagd en verwacht wordt dat nog ongeveer 150 slachtoffers dat zullen doen. Eind dit jaar of begin 2017 hebben naar verwachting allen een uitspraak ontvangen, blijkt uit het jaarverslag van de toezichthoudende stichting.

Sinds 2010 hebben zich 3056 slachtoffers gemeld bij de klachtencommissie. De helft van hen diende uiteindelijk een officiële klacht in. In 937 zaken werd een geheel of gedeeltelijke gegrondverklaring uitgesproken (71 procent van het totaal). Bij uitspraak niet-gegrond was veelal gebrek aan steunbewijs, hoewel het verhaal van deze slachtoffers vaak wel authentiek werd geacht. In een aantal gevallen wordt alsnog compensatie aangeboden en een gesprek.

Verhaal

,,Na jaren intensief werk voor slachtoffers is veel bereikt”, zegt voorzitter Rob van de Beeten van de stichting Beheer & Toezicht. ,,Zij konden hun verhaal doen en hebben dat in de meeste gevallen gewaardeerd, hoe pijnlijk het ophalen van hun trieste geschiedenis ook is geweest.”

De klachtencommissie werkt nu nog aan tientallen zaken die naar verwachting 1 september zijn behandeld. Slachtoffers kunnen een beroep blijven doen op gespecialiseerde hulp. Verder heeft de kerk een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag opgericht.

01-04-2016 © ANP / Demet TV