Categories Nieuws Artikelen

Overheid wil af van oplopende schuld burgers

Burgers die schulden hebben bij de overheid, kunnen nog verder in de financiële problemen komen door de uiteenlopende aanpak van de instanties die het geld terug willen. Dat kan anders, vindt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij de schulden gaat het bijvoorbeeld om te hoge toeslagen of gemeentelijke belastingen.

De overheden die openstaande schulden terugvorderen, moeten beter met elkaar samenwerken. Dit om te voorkomen dat door een opeenstapeling van vorderingen de schulden verder toenemen, aldus staatssecretaris Jetta Klijnsma maandag aan de Tweede Kamer.

In de praktijk heeft iemand met schulden vaak met meerdere overheidsorganisaties te maken. Elk van die instanties heeft een eigen aanpak en mogelijkheden om betalingsregelingen te treffen. Klijnsma wil dat de instellingen zo vroeg mogelijk contact leggen met burgers om afspraken over afbetalingen te maken.

Noodzaak

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Divosa (de vereniging van managers van sociale diensten) geven aan dat de Rijksincassovisie wat hen betreft niet concreet genoeg is. Het laat diverse rijksoverheidsinstanties te veel ruimte voor eigen invulling. Voor de aanpak van het schuldenprobleem zijn dringend concrete wijzigingen noodzakelijk, zo zeggen ze in een verklaring.

Gemeenten bieden dinsdag de Tweede Kamer voorstellen aan om schuldhulpverleningen te verbeteren.

05-04-2016 Foto © ANP / Demet TV