Nederland stopt extra geld in poolonderzoek

Het wetenschappelijk onderzoek op de Noord- en Zuidpool krijgt de komende jaren een extra financiële impuls van 2 miljoen euro. Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Er gaat van 2016 tot en met 2020 jaarlijks 4,1 miljoen euro naar dit onderzoek. ,,Vanwege het belang van dit unieke gebied en vanwege de directe gevolgen die Nederland kan ervaren door de stijging van de zeespiegel is het goed dat we er een schepje bovenop gaan doen”, aldus Koenders.

Duurzame ontwikkeling en bescherming van natuur en milieu staan centraal in het polaire beleid van het kabinet voor de komende jaren. Nederland wil verder een grotere rol in de Arctische Raad gaan spelen. Dat is het belangrijkste overkoepelende overlegorgaan voor het Noordpoolgebied. Daarin zitten alle landen rond de Noordpool. Nederland heeft daarin de status van waarnemer.

Een nieuwe Arctische ambassadeur moet het polaire beleid vorm gaan geven. Kees Rade, de huidige ambassadeur voor duurzame ontwikkeling, krijgt deze functie erbij.

06-04-2016 © ANP/  Demet TV