Categories Nieuws Artikelen

Politie haalt norm spoedmeldingen niet altijd

De norm die de politie zichzelf heeft opgelegd voor spoedmeldingen, in 90 procent van de gevallen binnen 15 minuten ter plaatse, wordt niet gehaald. In 85 procent van de gevallen is de politie wel op tijd.

Uit gegevens die NU.nl via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur van de politie heeft gekregen, blijkt dat de politie in 2015 minder vaak op tijd kwam dan een jaar eerder. Toen was de politie namelijk in 86,1 procent van de gevallen binnen een kwartier ter plaatse. Het afgelopen jaar werd in 322 van de in totaal 392 gemeenten de norm niet gehaald. Dat is de slechtste score in de afgelopen vijf jaar.

,,In de stedelijke gebieden halen we de norm wel”, zei politiechef Oscar Dros van de eenheid Noord-Nederland woensdag. Dros gaat over de reactietijden bij de Nationale Politie. ,,Het probleem doet zich vooral voor in enkele landelijke en uitgestrekte gebieden met een relatief lage bevolkingsdichtheid.”

Volgens de politiechef is het duidelijk dat het percentage omhoog moet, maar hij denkt ook dat 90 procent niet overal haalbaar is. ,,Het halen van de norm vraagt in sommige landelijke gebieden een grote investering van mensen en middelen.”

06-04-2016 © ANP/ Demet TV