Aantal vaste telefoonlijnen nam toe in 2015

Het aantal vaste telefoonaansluitingen in Nederland is in 2015 met 1,2 procent gegroeid, naar 6,3 miljoen aan het einde van het jaar. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeksbureau Telecompaper.

Het aantal digitale telefonielijnen groeide met 4,6 procent naar 5,5 miljoen aan het einde van 2015. Dat was voldoende om een daling van het aantal traditionele telefonielijnen te compenseren, aldus het onderzoeksbureau.

Hoewel het aantal lijnen blijft groeien, daalt de omzet uit vaste telefonie vanwege dalende prijzen en minder gebruik van de vaste lijn. De omzet zakte vorig jaar met 3 procent naar 1,2 miljard euro. Telecompaper verwacht dat deze trends doorzetten in de komende jaren, met een gemiddelde groei per jaar voor de periode 2016 tot en met 2020 van 0,5 procent wat betreft het aantal lijnen en een krimp van 2,1 procent voor de omzet.

Volgens analist Kamiel Albrecht van Telecompaper groeit het aantal vaste telefoonaansluitingen omdat die deel uitmaken van de gebundelde pakketten (internet, breedband en vaste telefonie) die aanbieders verkopen. Vaste telefonie komt daar gratis of zeer goedkoop standaard bij. Het gebruik van vaste telefonie wordt wel minder omdat steeds meer mensen mobiel bellen, aldus de analist.

08-04-2016 © ANP / Demet TV