‘Facebook-vriend is misschien oplichter’

Oplichters hebben een nieuwe truc gevonden om mensen geld af te pakken: ze maken een nepprofiel aan op Facebook, doen zich voor als vriend en vragen om geld. Daarvoor waarschuwt de Fraudehelpdesk, die de afgelopen week een paar meldingen heeft binnengekregen.

De oplichters beginnen door het gezamenlijke Facebook-profiel van een stel te hacken. ,,Neem Henk en Barbara”, aldus de helpdesk. Vervolgens maken ze een nieuw profiel aan voor ‘Henk’, met zijn foto’s, en voegen ze alle vrienden van het oude account toe. Die accepteren nietsvermoedend het vriendverzoek. Vervolgens zeggen de oplichters bijvoorbeeld dat ze een cadeau willen kopen voor ‘Barbara’, en of de vrienden willen bijdragen. Het kan ook zijn dat ze geld willen lenen.

De Fraudehelpdesk raadt mensen aan om kritisch te zijn en zulke verhalen altijd te controleren. ,,En bekijk ook even of ‘Barbara’ wel ècht in de komende weken jarig is.”

08-04-2016 © ANP / Demet TV