Leers: Turkse zanger Arif Sag is correct behandeld


De marechaussee heeft correct en volgens de regels gehandeld toen de Turkse zanger Arif Sag afgelopen weekeinde Nederland binnen probeerde te komen (video). Demissionair minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) verwerpt dat er sprake zou zijn van racisme of respectloos gedrag. Dat laat hij woensdagavond in een verklaring weten.


Sag werd bij aankomst in Nederland op Schiphol ondervraagd door de marechaussee. Dat vond hij beledigend waarna hij besloot terug te keren naar Turkije en zijn concert in het Concertgebouw in Amsterdam moest afzeggen.


Volgens Leers heeft het oponthoud zondag ruim een halfuur geduurd. Toen Sag de donderdag daarvoor naar Nederland kwam duurde de ondervraging tien minuten. In beide gevallen is Sag gevraagd mee te komen naar een aparte ruimte omdat hij alleen Turks spreekt. Via een tolk wilde de marechaussee hem naar zijn reisdoel vragen. Beide keren is Sag toegang tot Nederland verleend.


Eerder woensdag wilden de PvdA en de SP dat Nederland excuses zou maken voor de behandeling van Sag op Schiphol. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zei het incident te betreuren.


16 mei 2012, 22:32
© Novum