COA: asielopvang kostte 800 miljoen

De opvang van asielzoekers heeft de samenleving vorig jaar 800 miljoen euro gekost. Dat is 300 miljoen meer dan in 2014, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het jaarverslag.

De stijging houdt gelijke tred met de toenemende instroom van asielzoekers. Vooral in de maanden september en oktober was sprake van een uitzonderlijk hoge instroom. Toen meldden zich respectievelijk 9414 en 9783 vluchtelingen. In totaal klopten vorig jaar 59.000 mensen in Nederland aan voor asiel, de meesten van hen uit Syrië.

Om de toevloed aan asielzoekers in goede banen te kunnen leiden, waren bij het COA ook meer mensen nodig. Vorig jaar waren er 3834 fulltime banen mee gemoeid, tegen 2030 een jaar eerder. Vooral het aantal uitzendkrachten en externe medewerkers nam toe, maar ook het aantal vaste krachten en mensen met een tijdelijk contract steeg.

In 2015 werden 48 nieuwe opvanglocaties geopend of heropend.

13-04-2016 © ANP / Demet TV