IMF vreest gevolgen van onrustige markten

Nieuwe onrust op de financiële markten kan de internationale economie de komende jaren opnieuw een stevige klap geven. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepresenteerd rapport.

Daarin wijst het IMF op het tumult in de eerste maanden van 2016, waarin aandelenkoersen wereldwijd kelderden door toenemende zorgen over de internationale economie. Inmiddels zijn de markten weer gekalmeerd, maar de stemming kan volgens het fonds snel weer omslaan. Een vicieuze cirkel van breekbaar vertrouwen, zwakke economische groei en toenemende schulden kan dan uitmonden in een crisis die de wereldeconomie min of meer tot stilstand brengt.

De groei van de wereldeconomie valt dan volgens de modellen van het fonds in de komende vijf jaar 4 procent lager uit dan nu wordt voorspeld. ,,Dat komt ongeveer overeen met het verlies van een jaar aan wereldwijde groei”, rekende IMF-directeur José Viñals voor.

Problemen verleden niet aangepakt

Om die schade te voorkomen moeten de bedreigingen voor het financiële systeem voortvarend worden bestreden, stelt het IMF. Ondanks recente verbeteringen zijn veel banken nog altijd zeer kwetsbaar, onder meer doordat de problemen uit het verleden niet zijn aangepakt. In totaal staat volgens het IMF de toekomst van zo’n 15 procent van de bankensector van de rijke landen ter discussie.

Opkomende landen moeten volgens het fonds weerbaarder worden tegen economische tegenwind. Zij kampen na jaren waarin hun schulden sterk stegen met afzwakkende economische groei, slechtere toegang tot krediet en kwetsbare kapitaalstromen.

Chinese leningen

Een hoofdrol is daarbij weggelegd voor China, waar steeds meer bedrijven moeite hebben om aan hun schuldverplichtingen te voldoen. Het IMF schat dat bij omgerekend ruim 1100 miljard euro aan Chinese leningen betalingsproblemen dreigen.

,,Er staat veel op het spel”, stelde Viñals. ,,Er zijn meer maatregelen nodig voor een evenwichtiger en krachtiger beleid. Zo niet, dan kan de onrust op de markten terugkomen en sterker worden.”

13-04-2016 © ANP / Demet TV