Deal uitwisseling passagiersdata goedgekeurd

Europa gaat passagiersgegevens van vluchten van, naar en tussen Europese landen opslaan en uitwisselen in de strijd tegen terreur en zware criminaliteit. Het Europees Parlement stemde donderdag in met de nieuwe regels.

Over het zogeheten Passagiersnamen Register (PNR) is jaren stevig onderhandeld, mede omdat er zorgen waren over de privacy van burgers. EU-lidstaten willen persoonsgegevens, zoals creditcardgegevens of maaltijdvoorkeur, gebruiken in de strijd tegen terreur en zware criminaliteit maar er werd gevreesd voor ‘lukraak graaien’ in persoonsgegevens.

Luchtvaartmaatschappijen moeten de gegevens van de passagiers nu gaan verstrekken aan nationale autoriteiten. Gegevens zullen een half jaar op naam worden bewaard. Daarna worden de gegevens voor nog eens 4,5 jaar opgeslagen, maar dan geanonimiseerd.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans toonde zich verheugd over de stemming. Volgens hem zal PNR de samenwerking tussen lidstaten verbeteren en ,,gaten in de veiligheid verkleinen”. De aanslagen in Parijs en Brussel hebben ,,nogmaals aangetoond dat Europa meer moet doen in haar gezamenlijk antwoord tegen terrorisme”. De nieuwe PNR-regels kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren, aldus Timmermans in een verklaring.

D66-politica Sophie In ’t Veld noemde de aangenomen regels echter ,,een fopspeen”. ,,Dit biedt geen extra veiligheid”, aldus de politica die nog een amendement had ingediend. Zij wilde geregeld hebben dat landen automatisch gegevens gaan uitwisselen als uit analyse van de gegevens bijvoorbeeld blijkt dat iemand gesignaleerd staat. Dat is nu niet zo niet geregeld: Lidstaten gaan vrijwillig gegevens uitwisselen.

14-04-2016 © ANP / Demet TV