Automobilist kan niet buiten smartphone

Vier van de tien automobilisten kijken wel eens op het scherm van hun smartphone tijdens het rijden. Vooral mannen en jongeren maken zich hieraan schuldig. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 6000 mensen die vrijwel dagelijks auto rijden en in het bezit zijn van een smartphone.

Van de mensen die hun smartphone gebruiken vindt 67 procent dat ze gevaarlijk bezig zijn. Een derde van hen vindt dit niet gevaarlijk. Een kwart van alle ondervraagden is wel eens in een gevaarlijke situatie terecht gekomen omdat ze zelf of een medeweggebruiker bezig waren met hun slimme telefoon.

Mannen zijn achter het stuur een stuk actiever met hun smartphone dan vrouwen. Van de ondervraagde mannen gebruikt 58 procent de smartphone tijdens een autorit. Onder vrouwen is dit 25 procent. De telefoon wordt vooral gebruikt om WhatsApp berichten te lezen.

15-04-2016 © ANP / Demet TV