‘GroenLinks houdt kandidatuur Dibi tegen’

Tofik Dibi wordt geen kandidaat voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Het partijbestuur heeft besloten dat Jolande Sap de enige lijsttrekker is. Dat meldt omroep NTR op basis van bronnen binnen GroenLinks. De partij houdt geen referendum en de leden hoeven dus niet te stemmen.

“Ik ben aan het vechten als een leeuw”, laat Dibi in een reactie weten tegenover Novum Nieuws. “Meer kan ik er nu niet over zeggen.” Het recht de wereld te willen veranderen, het recht op politiek, komt elk mens toe, twitterde de politicus daarna. “Dat is democratie.”

Sap zegt het te betreuren als er geen referendum komt. “Ik ga graag de strijd om het lijsttrekkerschap aan”, twittert ze.

Het partijbestuur wil het bericht bevestigen noch ontkennen. “De sollicatieprocedure loopt nog en de gesprekken vinden nog plaats”, zegt een woordvoerder, die aangeeft dat de uitkomst daarvan later op de dag naar buiten wordt gebracht door partijvoorzitter Heleen Weening. Er wordt met meerdere kandidaten gepraat.

Diverse partijleden hebben zich al uitgelaten over het onderwerp. Saps voorganger Femke Halsema wil als lid van GroenLinks ‘kunnen kiezen en zich niet hoeven schamen’. Kamerlid Mariko Peters pleit voor openheid, spreekvrijheid en democratie. “Laat de leden kiezen.”

Kamerlid Ineke van Gent is voorstander van een ‘feest van de democratie’. “Laat de leden van GroenLinks stemmen over de lijsttrekker.” Haar collega Liesbeth van Tongeren sluit zich daar, eveneens via Twitter, bij aan.

Dibi was vrijdagmiddag onderweg naar een uitzending toen hij werd gebeld door het partijbestuur van GroenLinks. Hem werd gevraagd met spoed naar Utrecht te komen, bevestigt de partij. Deelname aan het tv-programma De Halve Maan zou een schending zijn van de interne partijregels, meldt de NTR. Dat Tofik Dibi eerder deze week te gast was bij een KRO-programma zou eveneens tegen de regels zijn geweest.

De 31-jarige Dibi maakte zondag bekend een gooi te willen doen naar het lijsttrekkerschap. Diverse mensen binnen de partij, onder wie Sap, hadden hem geadviseerd van zijn plan af te zien. Hij zei dat als hij zou verliezen, hij zich toch verkiesbaar zou stellen als Kamerlid.

GroenLinks zou volgende week drie debatten tussen Sap en Dibi organiseren. De leden van de partij zouden daarna via internet hun stem uitbrengen, waarna op 4 juni bekend zou worden wie de lijst gaat trekken bij de verkiezingen op 12 september.

18 mei 2012, 18:26
© Demet TV