Categories Nieuws Artikelen

Borstkankerpatiënt krijgt vaak onnodig chemo

Jaarlijks krijgen ongeveer 2500 borstkankerpatiënten in Nederland na hun operatie een zware chemotherapie, terwijl dit niet had gehoeven. Dat meldt het ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek maandag op basis van een grote internationale studie naar de werkzaamheid van een specifieke test, de MammaPrint.

Volgens de onderzoekers is nu definitief aangetoond dat deze test veilig kan voorspellen voor welke vrouwen met een vroeg stadium hormoongevoelige borstkanker, chemotherapie nodig is en voor welke niet. Dit werd eerder al voorzichtig aangetoond door kleinere studies.

Vrouwen met een borstkanker krijgen na hun operatie vaak aanvullende chemotherapie om uitzaaiingen te voorkomen. Maar als blijkt dat de kans op uitzaaiingen erg klein is, kan chemotherapie deze patiënten bespaard blijven. ,,Hun kans op overleving is even goed met of zonder chemotherapie”, aldus het Antoni van Leeuwenhoek. Volgens het ziekenhuis toont de nieuwe studie ook aan dat veel meer patiënten dan eerder gedacht deze zware therapie onnodig krijgen.

Bijwerkingen

Chemotherapie heeft veel bijwerkingen zoals vermoeidheid, haaruitval en misselijkheid. De MammaPrint is een moleculaire test waarbij in tumorweefsel gekeken wordt naar zeventig genen die aan kanker gerelateerd zijn. Die kunnen wat zeggen over het risico op uitzaaiingen.

Het Europees onderzoek werd uitgevoerd onder 6693 borstkankerpatiënten, van wie ruim 2000 uit Nederland. Jaarlijks krijgen 14.000 vrouwen in ons land de diagnose borstkanker. Hiervan heeft 80 procent te maken met een hormoongevoelige vorm.

18-04-2016 © ANP / Demet TV