DENK stijgt in peiling de Hond

Opnieuw laat de wekelijkse peiling van Maurice de Hond weinig verschuivingen zien. De PVV moet virtueel 1 zetel inleveren en komt uit op 38. Ook de VVD levert er 1 in en zakt naar 23. De ChristenUnie krijgt er 1 zetel bij en komt uit op 6.

De partij DENK van oud-PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk krijgen deze week 1 zetel. ,,Zeker nu er ook hoog op de lijst een prominent persoon komt van Marokkaanse origine, voorzitter Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, wordt deze partij aantrekkelijk voor de groep van meer dan 500.000 kiezers van Turkse of Marokkaanse afkomst”, stelt peiler De Hond.

Hoewel DENK in de peiling van De Hond op 1 zetel uitkomt, is DENK zelf van mening dat zij bij de volgende verkiezingen 5 zetels zullen halen. Dit is zeker aannemelijk als je je bedenkt dat de kiezers van DENK ondervertegenwoordigd zijn in onderzoeken van peilers. Een peiling van migrantenomroep Demet TV die zich richt op met name de Turkse kiezer, wees eerder ook uit dat veel Turken overwegen om op DENK te stemmen. 

De Hond peilde ook de mening bij de kiezers over hoe de regering om zal gaan met de uitslag van het Oekraïne-referendum. Bijna 30 procent van de ondervraagden denkt dat de regering uiteindelijk ongewijzigd zal ondertekenen en 57 procent denkt dat er geratificeerd wordt, nadat het verdrag is aangepast. Dat er niet wordt geratificeerd denkt 7 procent.

18-04-2016 Demet TV