Moskee Enschede krijgt toch bouwtoestemming

De gemeenteraad van Enschede heeft maandagavond besloten tot de bouw van de ‘omstreden’ Turkse moskee aan de Kuipersdijk. Die kwam eerder landelijk in het nieuws door ‘geluidstests’ om de overlast voor omwonenden door gebedsoproepen te meten.

Het maandagavond bereikte compromis behelst dat het maximale geluidsniveau op de dichtsbijzijnde woongevel tijdens het vrijdaggebed is teruggebracht van 63 naar 57 decibel. De gemeente maakt in haar stukken een vergelijking met een normaal gesprek op een meter afstand waarbij het geluidniveau circa 60 dB is.

De geluidsboxen worden zo uitgevoerd dat het vrijdaggebed op het terrein van de Turkse vereniging juist ,,wel heel goed hoorbaar” is, aldus verantwoordelijk wethouder Jeroen Hatenboer. Er komen kleine boxen die laag gaan hangen, op zo’n drie meter hoogte. De VVD’er hoopt dat nu ,,iedereen tevreden” is. Moskeebestuur en wijkbewoners hebben toegezegd om de tafel te gaan zitten en aanvullende afspraken te maken.

19-04-2016 © ANP / Demet TV