Merkel: vluchtelingencrisis risico voor EU

Als de Europese buitengrenzen niet beter wordt beschermd in deze vluchtelingencrisis, kan dat een forse tegenslag betekenen voor de samenwerking in de Europese Unie. Dat zei bondskanselier Angela Merkel donderdag in Eindhoven bij haar bezoek aan Nederland.

Ze onderstreepte de waarschuwing van premier Mark Rutte. Die zei eerder dat de vluchtelingencrisis een risico vormt voor de Europese samenwerking, mochten de Europese buitengrenzen niet beter worden bewaakt. ,,Hier moeten we opnieuw leren hoe wij een probleem oplossen”, aldus Merkel.

Met een betere bewaking van de buitengrenzen hoeven de grenzen tussen de EU-landen onderling niet dicht. Sluiting van die binnengrenzen zou een ernstige storing van de binnenmarkt betekenen, aldus Merkel. Zij wees hier op de mogelijke negatieve gevolgen ook voor de Duits-Nederlandse samenwerking en handel.

22-04-2016 © ANP / Demet TV