Kabinet tekent protest aan tegen Turkse brief

Het Nederlandse kabinet heeft vrijdag protest aangetekend bij de Turkse regering tegen de brief die door het Turkse consulaat in Rotterdam is verzonden. Daarin werd opgeroepen beledigingen aan het adres van de Turkse gemeenschap en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te melden. ,,Wij hebben geen behoefte aan een kliklijn”, zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Het Turkse consulaat heeft na alle ophef inmiddels laten weten dat het om een ‘misverstand’ gaat. De brief zou niet officieel van het consulaat zijn en door een medewerker zijn verstuurd. Koenders is daarover tevreden. ,,Het is goed dat die brief nu is teruggenomen, maar het is wel belangrijk om als Nederland te zeggen dat het geen goede zaak is.”

De zaak kwam groots in het nieuws toen de Telegraaf melding maakte van een kliklijn. Veel Turken in Nederland begrijpen de ophef echter niet. Zij zeggen de oproep van het consulaat te zien als een oproep om melding te doen van discriminatie tegen de Turkse gemeenschap in Nederland. Dat bleek na een kort onderzoek van Demet TV. Zie hier.

22-04-2016  Demet TV