Leers wil snellere behandeling asielverzoeken

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) wil dat asielverzoeken flink sneller worden behandeld. De stapeling van procedures tegen uitzetting moet fors verminderen. Dat zegt Leers dinsdag in een interview in de Volkskrant.

Leers wil dat bij een eerste asielverzoek voortaan alle asielgronden, zoals gezinsleven, medische toestand en eventueel schrijnende toestand, meteen worden meegewogen. Een bezwaar kan daarna binnen een dag worden beoordeeld, aldus de minister. Afgewezen asielzoekers worden meteen overgedragen aan de Dienst Terugkeer en Vertrek.

Met deze verandering in werkwijze moet een einde komen aan het opstapelen van asielverzoeken. Volgens Leers is die opstapeling een ‘pervers aspect’ van het oude systeem. Leers wil ook af van asielzoekers die zes, acht of twaalf jaar procederen. Verder moeten advocaten wat Leers betreft als een asielzoeker niet wordt toegelaten, een fors lagere vergoeding krijgen op basis van no cure, no pay.

22 mei 2012, 06:29
© Demet TV